25 januari 2022

Wasbare luiers zijn beter voor je baby.

2 min read

Iets wat je elke ouder zult horen zeggen: “Ik heb de geweldigste baby van de wereld, het is een wonder en verdient het beste”. Baby’s verdienen ook het beste in liefde, voeding, maar ook de beste luier. Daarom kiezen veel ouders voor viscose vezels gemaakt van bamboe, omdat ze zacht, geurloos en ademend zijn.

Het tere babyhuidje kan niet veel hebben en met wasbare luiers, gemaakt uit alleen maar zuivere natuurproducten zul je baby geen last hebben van schuren en irritaties. Wanneer je baby minder last heeft van luieruitslag en andere ongemakken, zul je merken dat er ook minder nare luchtjes zijn, de baby beter slaapt en dus jij ook beter slaapt.

Waarom luiers van natuurlijke producten beter zijn?

Een ding zal altijd voorop staan, het gaat om het comfort van de baby. De huid van een baby wordt warm en plakkerig, doordat de luier niet ademt en bevuilt wordt met urinezuur. Luiers die gemaakt zijn van natuurlijke producten zoals bamboe- en katoenvezels ventileren veel beter. Het vocht op baby’s huidje verdampt sneller, wordt sneller droog en daardoor minder snel last krijg van luieruitslag.

De huid is het grootste orgaan, bij een baby die heel weinig weerstand heeft vergeleken met een volwassene, duurt het maar een paar seconden om alle chemicaliën die erop zijn aangebracht te absorberen. Wegwerpluiers bevatten chemicaliën zoals natriumpolyacrylaat, xyleen, ethylbenzeen, styreen, isopropyl en dioxines. Dit zijn chemische stoffen die in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen op de lange termijn. Als ouder met gezond verstand zul je kieskeurig moeten zijn met wat er in aanraking komt met de huid van je baby.

Bespaar geld.

Een zeer prettige bijkomstigheid van het gebruiken van wasbare luiers zijn de besparing op de uitgaven. Ga ervan uit dat het gemiddelde kind zindelijk wordt rond het derde levensjaar. Tegen die tijd zul je ongeveer 7200 luiers hebben verschoont. Dit komt neer op een gemiddelde van € 3200,- bij gebruik van standaard merk wegwerp luiers, bij duurdere merken kan dit oplopen tot wel € 4000,-.

Vergelijk je dit met wasbare luiers die bestaan uit natuurlijke producten, zul waarschijnlijk nog niet aan een derde van die bedragen komen. Zelfs niet al koop je de wegwerpproducten in bulk of abonneer je je op opslaan programma’s van grote verzend platforms, zoals Amazon. Een stoffen luier is duurzaam en met ‘duurzaam’ wordt bedoeld dat het in staat is om het gedurende een lange periode vol te houden.