25 januari 2022

Waarom hebben heren overhemden een andere sluiting dan dames blouses?

2 min read
Tule stof

Heren overhemden behoren wereldwijd tot de meeste bekende kledingstukken. Elke man heeft er zeker één of meerdere in zijn kast hangen. Een heren overhemd is eigenlijk precies hetzelfde als een dames blouse, alleen sluit het hemd precies aan de andere zijde. Bij heren overhemden zitten de knopen aan de rechterzijde. Bij dames is dat precies andersom. Bij hen zitten de knoopsgaten aan de rechterzijde en de knopen zelf links. Over de reden waarom dit zo is bestaan verschillende theorieën. Lees verder en verbaas uzelf.

Knopen zitten aan de rechterzijde uit veiligheid

In de late middeleeuwen droegen de mannen nog geen overhemd maar een kledingstuk dat een soort kruising was tussen een jack en een rok. De knopen zaten daarbij gewoon aan de linkerzijde, net zoals nu bij damesblouses het geval is. Later zijn de knopen van de heren overhemden verplaatst naar de rechterkant om levens te redden. Jawel u leest t goed. Mannen moesten immers in geval van nood snel een wapen kunnen trekken dat meestal links werd gedragen. Hij zou daarbij dan hinder ondervinden van de knopen.

Knopen bij blouses aan linkerzijde

Een tweede theorie gaat meer over de vrouwelijke kant. Vrouwen werden destijds ingesnoerd in een korset. Ze hadden daarbij hulp nodig. De knopen werden aan de linkerzijde geplaatst omdat dat het gemakkelijkste was voor degenen die de vrouw moesten helpen met het aantrekken van het korset. Dan is er nog een theorie die verteld dat er bij vrouwen tussen de knoopjes door naar haar decolleté gekeken kan worden. Omdat vrouwen vroeger in de kerk links zaten en de mannen rechts konden de mannen niet worden afgeleid door inkijk in de blouse van de vrouw. Wat de ware theorie is blijft ook nu nog steeds een raadsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *