8 december 2021

Bedek je hoofd met Hatland

2 min read

Dat mensen hoeden dragen is niet van vandaag of gisteren. En het is een wereldwijd verschijnsel. Misschien hebben in bepaalde gebieden de klimatologische omstandigheden invloed op de populariteit. Aan het bekleden van een bepaalde functie kan het dragen van een bepaald hoofddeksel verbonden zijn. Kijk maar naar militairen, politie, bisschoppen, vliegpersoneel enzovoorts. Er zijn bekende personen, die bijna niet los te denken zijn van een hoofddeksel. Charlie Chaplin met zijn bolhoed, John Wayne met zijn cowboyhoed, AC/DC zanger Brian Johnson met zijn pet, Rembrandt van Rijn met zijn muts en natuurlijk Koningin Maxima.

Materialen en modellen

Vilt, gemaakt met wol, is een heel bekend materiaal voor hoeden. Behalve wol worden stro en katoen  gebruikt. Naast de al genoemde bolhoed en cowboyhoed, zijn voorbeelden van basismodellen: hoge hoed, sombrero, fedora, panamahoed, dophoed en canotier. De vorm van een pet is redelijk standaard. Je zou kunnen zeggen dat die qua vorm tussen de hoed en de muts inzit. Petten worden gemaakt van katoen, synthetisch materiaal (polyester, microvezel, nylon) en materialen die niet geweven zijn. We maken hier onderscheid tussen petten en caps, hoewel cap het Engels is voor pet. Met een cap wordt bedoeld een pet die bolvormig is. Ze worden veel voor sporten gebruikt, bijvoorbeeld honkbal, maar tegenwoordig zie ze bijna overal. Door de sportachtergrond hebben ze vaak een embleem of naam. Mutsen zijn op geen manier voorgevormd en worden meer over het hoofd getrokken dan erop gedragen. Mutsen worden meestal gebreid of gehaakt van acrylvezel of wol, hoewel ook wel bont wordt gebruikt.

Hatland

Stetson, Borsalino en Kangol zijn voorbeelden van bekende merken voor hoofddeksels. Sinds 1992 timmert het Nederlandse Hatland, gevestigd in Hattemerbroek, aan de weg met hoeden, petten, mutsen en handschoenen. Hatland brengt twee keer per jaar een nieuwe collectie uit. Het bedrijf heeft een goed toegankelijke online winkel, maar daarnaast zijn ze vertegenwoordigd in diverse andere winkels in Nederland en België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *